Week van de Integriteit: 1-9 december 2019

Onkreukbaar, deugdzaam, oprecht, eerlijk, betrouwbaar, ethisch, ongeschonden… Je moet bijna een heilige zijn om aan deze standaard te voldoen. En toch komt het verwijt niet integer te zijn zo hard aan dat de kat direct in de gordijnen wordt gejaagd. ‘Niet integer zijn’, daar wil niemand van beticht worden. Dan valt iedereen over je heen. En we weten ook: ergens tussenin (‘een beetje integer’) bestaat niet. Dit levert spanning op. Een overmaat aan Engelstalig jargon helpt daarbij niet. ‘Monitoring Committees’ zien toe op de ‘corporate governance, ‘paper trail’ en ‘counter vailing power’ van het ‘Audit Committee’. Buitenstaanders en nieuwkomers vragen zich af: ‘Wat brengt ons deze ‘com-pli-janse’?’.

ICC Nederland schiet hierbij te hulp. Voor de vierde keer op rij organiseert het de Week van de Integriteit. Van 1 tot 9 december 2019 kan iedereen helemaal los gaan. De website Week van de Integriteit biedt daarvoor flyers en brochures ter verduidelijking en inspiratie. Onder de zeventig partners zijn: Transparency International, de Nationale Ombudsman, de gemeente Den Haag, diverse advocatenkantoren, overheidsinstanties, onderwijsinstellingen, internationaal opererende ondernemingen, DNBk, IFFC en Stichting SIO. ‘De campagne wil integer gedrag bevorderen op de werkvloer en in de bestuurskamer’, zo is te lezen op de website. De slogans maken duidelijk waar het om draait: ‘Integriteit is het juiste doen, ook wanneer niemand kijkt’; ‘Je bent wat je doet’; ‘Integriteit is mensenwerk’…

Met een afsluitende manifestatie in het Vredespaleis op 6 december 2019 wordt een sneeuwbaleffect beoogd om de aandacht voor bescherming van integriteit bij bedrijven en instellingen te behouden en te versterken.